Pamäťový test pre bilingválnu detskú populáciu s materinským jazykom maďarským: overenie psychometrických charakteristík - Szalatnyaiová, Erika; Jurásová, Kinga (Psychologie a její kontexty, 2020)
Cieľom štúdie je overiť reliabilitu, konvergentnú a divergentnú validitu Pamäťového testu pre bilingválnu detskú populáciu s materinským jazykom maďarským (PTB). Štruktúra PTB a jeho administrácia vychádza z Pamäťového testu učenia, nie je však jeho prekladom. Obsahová validita testu bola overená expertmi. Výskumný súbor tvorilo 224 respondentov, 118 dievčat a 106 chlapcov s priemerným vekom 11,84 (SD = 1,93). Každý respondent bol testovaný individuálne nasledujúcimi výskumnými metódami: PTB, Re produkcia bezvýznamných slov (RBS) a Wechslerova inteligenčná škála (WISC IV). Reliabilita PTB vyjadrená koreláciou paralelných foriem testu je 0,79, hodnota Cronbachovej alphy je 0,7–0,77. Korelácia výkonu v PTB a RBS odrážajúca konvergentnú validitu je slabá až stredne silná. Medzi indexmi verbálneho porozumenia a pracovnej pamäti z WISC IV a PTB sa potvrdila iba veľmi slabá až slabá korelácia, poukazujúca na divergentnú validitu PTB. Reliabilita testu je dostatočná, kým konvergentná a divergentná validita čaká na opätovné overenie. Výsledky práce môžu tvoriť východiskový bod pre doplňujúce psychometrické postupy.
Keywords: Language; Child; lidé; testy paměti a učení; Psychometrics; Memory and Learning Tests; dítě; psychometrie; jazyk (prostředek komunikace); Humans