Vzťah medzi sebakritickosťou, hanbou a kvalitou života u dospelých - Penzešová, Laura; Jurišová, Erika (Psychologie a její kontexty, 2020)
Cieľom štúdie bolo identifikovať súvislosti medzi sebakritickosťou, hanbou a kvalitou života u dospelých. Výskumný súbor tvorilo 134 participantov vo veku od 30 do 45 rokov (M = 36,29; SD = 5,40), žien bolo 81 (60,4 %) a mužov 53 (39,6 %). Na meranie seba-kritickosti boli použité dva meracie nástroje: Škála úrovní sebakritickosti od Thompsona a Zuroffa (2004), slúžiaca na meranie dysfunkčného negatívneho sebahodnotenia a Škála foriem sebakritickosti a sebapotvrdenia od Cheunga, Gilberta a Ironse (2004), ktorá za-chytáva neadekvátne, nenávidené a sebapotvrdzujúce self. Na zistenie hanby u dospelých bola použitá Škála skúsenosti s hanbou od Andrews, Qian a Valentine (2002). Kvalita života bola meraná Dotazníkom kvality života vyvinutým Svetovou zdravotníckou or-ganizáciou (1998). Výsledky výskumu poukazujú na významné negatívne vzťahy medzi sebakritickosťou a kvalitou života a taktiež na významné negatívne vzťahy medzi hanbou a kvalitou života. Silný negatívny vzťah medzi sebakritickosťou, hanbou a kvalitou života bol preukázaný predovšetkým s dimenziou psychické zdravie
Keywords: Self Concept; kvalita života; sebezhodnocení (psychologie); Self-Assessment; hanba; lidé; Humans; sebepojetí; psychometrie; Psychometrics; Quality of Life; Shame