Problematika stanovení validity motorických testů ve sportovních hrách, problematika validity ve sportovních hrách - Hůlka, Karel; Strniště, Matěj (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2020)
Východiska: S rostoucí specifičností kondiční přípravy ve sportovních hrách by mělo docházet k ověřování efektivity tréninkového procesu prostřednictvím motorického testování hráčů. K porozumění chyb aplikovaných testů je nutností znalost jejich validity a reliability, přičemž validita je chápána jako vlastnost každého měření, která popisuje míru, se kterou aplikovaný test reflektuje či hodnotí ty vlastnosti, kvůli kterým bylo dané měření zkonstruováno a aplikováno. Cíle: Cílem studie je systematicky zmapovat metody stanovení validity motorických testů ve sportovních hrách, využití jednotlivých typů validity a analýza pozitiv a metodologických problémů při posuzování jednotlivých typů validity motorických testů ve sportovních hrách v českých a zahraničních publikacích a pomoci takto odborníkům při volbě adekvátního motorického testu. Metodika: Pro potřeby studie bylo nalezeno 276 publikací v databázích Web of Science a Scopus podle předem stanovených kombinací klíčových slov. Výsledky: Z celkového počtu 276 publikací bylo podle stanovených exkluzivních kritérií a duplikací 227 vyřazeno, tedy do analýzy bylo použito 59 publikací. Nejčastěji volený typ validity byla kriteriální validita (30 studií) a konstruktová validita (21 studií). Závěry: Za hlavní doposud nevyřešený problém je považován chybějící vztah mezi kondiční připraveností hráčů a herním výkonem v utkání, který je naopak v individuálních sportech pevně stanoven.
Keywords: vytrvalostní trénink; Motor Skills; fyzická vytrvalost; Motor Activity; motorické dovednosti; kondiční příprava; Physical Conditioning, Human; sport pro děti a mládež; Endurance Training; pohybová aktivita; Youth Sports; Humans; lidé; Play and Playthings; hra a hračky; Physical Endurance