Rehabilitace u spinální muskulární atrofie - Jánská, Anna (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2020)
Rehabilitace je zásadní součástí komplexní péče o pacienty se spinální muskulární atrofií. Včasná diagnostika je pro zahájení dalších intervencí velmi podstatná. V textu níže je uveden souhrn doporučení pro adekvátní zajištění rehabilitační péče u dětského pacienta s tímto nervosvalovým onemocněním. Součástí je nutná multidisciplinární péče, a to zejména ze strany odborníků z řad dětských neurologů, rehabilitačních lékařů, fyzioterapeutů, ergoterapeutů, ortotiků, logopedů ve spolupráci s firmami, které zajišťují ideální zdravotnické pomůcky v určitém věku pacienta a fázi onemocnění. Cílem každé intervence by měla být co největší soběstačnost pacienta, ať už se jedná o schopnost samostatné mobility, přesunů, participace ve školním či pracovním prostředí nebo schopnost samostatné hry
Keywords: Rehabilitation; techniky fyzikální terapie; Muscular Atrophy, Spinal; spinální svalová atrofie; Physical Therapy Modalities; lidé; Self-Help Devices; pomůcky pro sebeobsluhu; Humans; rehabilitace