Mucinózní neoplazie apendixu – kazuistika - Berková, Alena; Vlček, Petr; Krejčová, Ilona; Vystrčilová, Tamara; Červeňák, Vladimír; Chovanec, Zdeněk; Svobodová, Sabina (Onkologická revue, 2020)
Pacient ve věku 59 let s ulcerózní kolitidou je vyšetřován s intermitentními bolestmi břicha. Po provedení ultrazvukového vyšetření břicha bylo vysloveno podezření na mukokélu apendixu. Tato diagnóza byla následně potvrzena i na vyšetření magnetickou rezonancí. Mukokéla je chronická, cystická dilatace apendixu způsobená akumulací hlenu při luminální obstrukci. Mukokély jsou velice často asymptomatické. Pro potenciální malignitu a riziko ruptury se vznikem pseudomyxomu peritonea by měly být vždy chirurgicky odstraněny. U pacienta byla indikována a provedena laparoskopická apendektomie. Histologické vyšetření apendixu prokázalo low-grade apendikální mucinózní neoplazii (LAMN), hodnocenou podle WHO 2019 a 8. vydání TNM (tumor, nodes, metastasis) klasifikace jako pTis. Resekční linie byla bez patologických změn. Vzhledem k výsledku histologie byla apendektomie dostačujícím výkonem a pacient je dále sledován v rámci onkologické a gastroenterologické ambulance.
Keywords: nádory apendixu; lidé středního věku; Colitis, Ulcerative; lidé; Appendiceal Neoplasms; Adenocarcinoma, Mucinous; mužské pohlaví; Male; Middle Aged; Treatment Outcome; ulcerózní kolitida; výsledek terapie; mucinózní adenokarcinom; Humans