Retrográdní rekanalizace chronického kolateralizovaného uzávěru pravé věnčité tepny - Štípal, Roman; Poloczek, Martin; Jeřábek, Petr; Boček, Otakar; Kaňovský, Jan; Kala, Petr (Cor et Vasa Case Reports, 2018)
Chronický kolateralizovaný uzávěr věnčité tepny (chronic total occlusion, CTO) je častým koronarografickým nálezem. U pacientů s významným postižením koronárních tepen lze přítomnost chronického uzávěru pozorovat až u jedné třetiny nemocných. Počty perkutánních intervencí pro tento typ nálezu celosvětově narůstají. Recentně publikovaná klinická data naznačují, že perkutánní rekanalizace chronického uzávěru vede ke zlepšení symptomů, zlepšení systolické funkce levé komory, snížení nutnosti provedení aortokoronárního bypassu a ke zlepšenému přežívání pacientů. V článku popisujeme klinický případ 67letého muže s anamnézou progrese námahové dušnosti, novým záchytem fibrilace síní, echokardiografickým nálezem systolické dysfunkce levé komory s přechodnými ischemickými EKG změnami v inferiorní oblasti a koronarografickým nálezem významné stenózy ramus interventricularis anterior (RIA) a chronickým uzávěrem pravé věnčité tepny (arteria coronaria dextra, ACD). Prezentujeme postup úspěšné retrográdní rekanalizace chronického kolateralizovaného uzávěru pravé věnčité tepny s následnou implantací dvou lékových koronárních stentů.
Keywords: Aged; Echocardiography; výsledek terapie; Atrial Fibrillation; arteriální okluzní nemoci; koronární angioplastika; koronární stenóza; lidé; senioři; fibrilace síní; rekanalizace; komorová dysfunkce; Drug-Eluting Stents; mužské pohlaví; Coronary Angiography; koronární angiografie; Percutaneous Coronary Intervention; dyspnoe; Dyspnea; stenty uvolňující léky; Treatment Outcome; Arterial Occlusive Diseases; Humans; Coronary Stenosis; Male; Ventricular Dysfunction; echokardiografie