Recidivující pravostranný pleurální výpotek jako projev idiopatické konstriktivní perikarditidy - Patočková, Tereza; Kaučák, Vladimír; Sekanina, Zdeněk; Kiš, Viktor; Novobílský, Kamil; Kryza, Radim (Cor et Vasa Case Reports, 2018)
V kasuistice prezentujeme případ 58letého muže, který byl od září roku 2015 opakovaně hospitalizován pro progredující dušnost s recidivujícím pravostranným pleurálním výpotkem a jemuž byla opakovaně provedena pleurální punkce. I přes komplexní vyšetření nebyla stanovena etiologie jeho vzniku. V dalším průběhu dominovaly projevy pravostranného srdečního selhání, kontrolní echokardiografické vyšetření vyslovilo podezření na konstriktivní kardiomyopatii, která se potvrdila pravostrannou katetrizací a magnetickou rezonancí (MR). V březnu roku 2016 byla provedena perikardektomie s výrazným klinickým zlepšením, po operaci zcela vymizely projevy srdečního selhání, pacient je bez recidivy pleurálního výpotku, při opakovaných ambulantních kontrolách je zcela asymptomatický. Kasuistika poukazuje na nutnost zařazení konstriktivní perikarditidy do komplexní diferenciální diagnostiky pleurálního výpotku nejasné etiologie a na často složitou diagnostiku idiopatické konstriktivní perikarditidy, na kterou se při absenci klasických rizikových faktorů (stav po kardiochirurgických výkonech, akutní perikarditida v minulosti, aktinoterapie, tuberkulóza) v úvodu nemyslelo.
Keywords: echokardiografie; lidé středního věku; Echocardiography; Treatment Outcome; komorbidita; Thoracentesis; Male; dyspnoe; Recurrence; Dyspnea; lidé; Pericardiectomy; Comorbidity; recidiva; konstriktivní perikarditida; thorakocentéza; progrese nemoci; Pleural Effusion; magnetická rezonanční tomografie; výsledek terapie; pleurální výpotek; Disease Progression; Diagnosis, Differential; Cardiac Catheterization; diferenciální diagnóza; mužské pohlaví; perikardektomie; Middle Aged; Humans; Pericarditis, Constrictive; Magnetic Resonance Imaging; srdeční katetrizace