Urgentní perkutánní extrakce septálního okluderu embolizovaného do oblouku aorty s využitím endomyokardiálního bioptomu - Tomis, Jan; Veselka, Josef (Cor et Vasa Case Reports, 2019)
Katetrizační uzávěr defektu septa síní typu ostium secundum je v léčbě této vrozené srdeční vady metodou volby, preferovanou před chirurgickým uzávěrem. Embolizace okluderu do plicního nebo systémového řečiště je nejčastější závažnou a potenciálně fatální komplikací tohoto katetrizačního výkonu. Prezentujeme případ úspěšné urgentní perkutánní extrakce okluderu embolizovaného do rizikové anatomické lokalizace, s využitím smyčkového katétru a endomyokardiálního bioptomu.
Keywords: palpitace; arteria cerebri media; Female; dyspnoe; truncus brachiocephalicus; ženské pohlaví; biopsie; Cardiac Catheterization; embolie; cévní mozková příhoda; bioptom; lidé; aorta; Brachiocephalic Trunk; defekty septa síní; Septal Occluder Device; Dyspnea; Stroke; paréza; Embolism; Heart Septal Defects, Atrial; Paresis; extrakce okluderu; Biopsy; srdeční katetrizace; echokardiografie transezofageální; Echocardiography, Transesophageal; lidé středního věku; Middle Cerebral Artery; Aorta; Middle Aged; septální okluder; Humans