Plicní hypertenze jako vzácný projev generalizovaného karcinomu prsu - Vrtal, Jiří; Branny, Marian; Mrózek, Jan (Cor et Vasa Case Reports, 2019)
Onkologické onemocnění nepatří mezi časté příčiny plicní hypertenze a průkaz malignity jako příčiny plicní hypertenze bývá obtížný. Uvádíme případ 77leté pacientky, jež byla v krátkém časovém úseku opakovaně hospitalizována pro progredující dušnost a plicní hypertenzi a u níž až sekce definitivně prokázala tumor prsu s generalizací do plic jako primární důvod plicní hypertenze.
Keywords: diferenciální diagnóza; nádory prsu; Female; dyspnoe; Lung; pitva; Hypertension, Pulmonary; arteria pulmonalis; ženské pohlaví; Computed Tomography Angiography; Heart Failure; lidé; srdeční selhání; Dyspnea; Pulmonary Artery; Breast Neoplasms; Treatment Failure; Respiratory Insufficiency; Diagnosis, Differential; progrese nemoci; Aged; fatální výsledek; Fatal Outcome; Disease Progression; neúspěšná terapie; plíce; plicní hypertenze; senioři; Autopsy; CT angiografie; respirační insuficience; Humans