Primární lymfom srdce: od diagnostiky, přes léčbu až k fatálním komplikacím - Madron, Aleš; Dvořáček, Jiří; Paleček, Tomáš (Cor et Vasa Case Reports, 2019)
Primární nádory srdce jsou vzácná onemocnění s výskytem kolem 0,02 % v dospělé populaci. V 25 % se jedná o tumory maligní, z nichž naprostou většinu představují sarkomy. Vedle nespecifických příznaků, jako je hubnutí, nechutenství či únava, se srdeční nádory mohou projevovat arytmií, srdečním selháváním nebo embolizační příhodou. Naše kazuistika popisuje primární lymfom srdce (PLS) vycházející z pravé komory a pravé síně, který se manifestoval malou plicní embolií. Při standardní léčbě nízkomolekulárním heparinem došlo ke vzniku perikardiálního výpotku s progresí do tamponády srdeční, která si vyžádala urgentní perikardiocentézu. V diagnostice srdečního nádoru hrála významnou roli magnetická rezonance (MR) srdce, kde bylo vysloveno podezření na lymfom. Konečná diagnóza difuzního velkobuněčného B-lymfomu byla stanovena histologicky z tkáně odebrané endomyokardiální biopsií. Doplňující vyšetření pozitronovou emisní tomografií (PET) a trepanobiopsií neprokázala extrakardiální lokalizaci tumoru. Následovala krátkodobě úspěšná chemoterapie s kompletní regresí nádoru. Po pěti měsících od posledního cyklu chemoterapie nicméně došlo k recidivě lymfomu v oblasti zadní části pravé postranní komory mozkové a splenium corporis callosi. K vyloučení nádorové duplicity bylo přistoupeno k odběru tumorózní tkáně metodou stereotaktické biopsie, při níž došlo ke krvácení s provalením do mozkových komor a následným exitus letalis.
Keywords: bolesti na hrudi; Recurrence; Positron Emission Tomography Computed Tomography; perikardiální efuze; Cardiac Tamponade; Male; Pericardiocentesis; srdeční tamponáda; Pericardial Effusion; magnetická rezonanční tomografie; corpus callosum; Pulmonary Embolism; zmatenost; vzácné nemoci; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; biopsie; Aged; Echocardiography; mužské pohlaví; senioři; fatální výsledek; heparin nízkomolekulární; perikardiocentéza; Heart Neoplasms; echokardiografie; recidiva; Fatal Outcome; Chest Pain; lidé; difúzní velkobuněčný B-lymfom; Humans; intrakraniální krvácení; Heparin, Low-Molecular-Weight; nádory mozkové komory; Corpus Callosum; nádory srdce; Intracranial Hemorrhages; PET/CT; Cerebral Ventricle Neoplasms; Biopsy; Magnetic Resonance Imaging; plicní embolie; Rare Diseases; Confusion