Opakované podání idarucizumabu u nemocného se srdeční tamponádou - Hromádka, Milan; Pechman, Vratislav; Sirotek, Ondřej; Rokyta, Richard (Cor et Vasa Case Reports, 2019)
V kazuistice prezentujeme případ 78letého diabetika léčeného dabigatranem pro fibrilaci síní, jehož stav byl komplikován urosepsí s náhlým kolapsem a hypotenzí. Při echokardiografickém vyšetření byla na interním pracovišti zjištěna srdeční tamponáda. Po překladu na naši kliniku zjištěn dilutovaný trombinový test (dTT) 700 ng/ml. Byl podán idarucizumab s promptní normalizací dTT s možností provedení perikardiocentézy. Pro progresi renálních parametrů s oligurií byla indikována hemodialýza, s odstupem 24 h po podání idarucizumabu byla hodnota dTT 479 ng/ml, proto byla podána druhá dávka idarucizumabu. Za 48 h po podání druhé dávky idarucizumabu a přes prováděnou hemodialýzu byla hodnota dTT 410 ng/ml. Vzhledem k potřebě vyjmutí perikardiálního drénu byla podána třetí dávka idarucizumabu. Ani tento zákrok nebyl komplikován krvácením. Při komplexní léčbě se postupně normalizovala diuréza a zlepšily renální parametry, nemocný byl propuštěn na nízkomolekulárním heparinu. Invazivní zákroky nebyly komplikovány krvácením. rekurentní vysoké hodnoty dabigatranu přisuzujeme redistribuci dabigatranu mezi intravaskulárním a extravaskulárním prostorem a současnému akutnímu renálnímu selhání.
Keywords: výsledek terapie; perikardiální efuze; Cardiac Tamponade; Comorbidity; Pericardiocentesis; srdeční tamponáda; Pericardial Effusion; Thrombin Time; antikoagulancia; Diuresis; noradrenalin; dialýza ledvin; Norepinephrine; Hypotension; Dabigatran; šok; Aged; Echocardiography; idarucizumab; senioři; perikardiocentéza; heparin nízkomolekulární; echokardiografie; dabigatran; Urinary Tract Infections; humanizované monoklonální protilátky; komorbidita; Treatment Outcome; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Atrial Fibrillation; Shock; diuréza; Renal Dialysis; lidé; trombinový čas; infekce močového ústrojí; Anticoagulants; Humans; Oliguria; Heparin, Low-Molecular-Weight; hypotenze; Acute Kidney Injury; oligurie; fibrilace síní; akutní poškození ledvin