Laparoskopická sterilizace bilaterální salpingektomií - profylaktický benefit araritní komplikace - Hloušková, Lucie; Hudeček, Robert; Eim, Josef (Česká gynekologie, 2020)
Cíl studie: Přehled chirurgických technik sterilizace ženy s ohledem na jejich účinnost a potenciální rizika. Vyhodnocení přínosu salpingektomie jako profylaktického výkonu při sterilizaci. Reference raritního případu ektopické gravidity v uzavřeném vejcovodu po laparoskopické sterilizaci. Typ studie: Přehledová práce s vlastním pozorováním. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Vyškov. Metodika: Přehled údajů z dostupné literatury o problematice sterilizace, ektopické gravidity po sterilizaci a oportunní salpingektomii. Závěr: Navzdory vysoké spolehlivosti sterilizace jako antikoncepční metody dochází k jejímu selhání, které přináší vysoké riziko ektopické gravidity. Na tuto možnost je vždy nutno pomýšlet. Riziko je možné eliminovat provedením salpingektomie jako sterilizační techniky, která současně velmi významně snižuje riziko vzniku karcinomu tuby a ovaria.
Keywords: dospělí; Sterilization, Reproductive; Pregnancy, Ectopic; lidé; Female; Salpingectomy; sterilizace reprodukční; Pregnancy; těhotenství; salpingektomie; Treatment Outcome; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; mimoděložní těhotenství; uteroperitoneální fistula; Humans