Infekční endokarditida prezentující se ložiskovým neurologickým postižením, které vedlo k dopravní nehodě - Michalčíková, Kristýna; Plášek, Jiří; Branny, Marian; Brát, Radim; Bortlíčková, Beáta (Cor et Vasa Case Reports, 2020)
Devětatřicetiletý muž s anamnézou plastiky bikuspidální aortální chlopně byl přijat po autonehodě do Fakultní nemocnice Ostrava pro pravostrannou hemiparézu, zpomalené psychomotorické tempo a dezorientaci. Vstupní výpočetní tomografie (CT) prokázala subarachnoidální krvácení temporo-parietálně. Magnetická rezonance (MR) mozku odhalila difuzně lokalizovaná prokrvácená ischemická ložiska. Z ostatních vážných poranění měl nemocný rupturu sleziny s následným hemoperitoneem, která si vynutila urgentní splenektomii. V klinickém obraze nemocného dominovala neurologická symptomatologie, doplněná o petechie na končetinách a průkaz Staphylococcus aureus v likvoru i v hemokulturách. Z tohoto důvodu byla stanovena pracovní diagnóza meningoencefalitidy a nemocný byl léčen kombinací antibiotik. Vstupní transtorakální i transezofageální echokardiografické vyšetření bylo negativní. Teprve kontrolní jícnová echokardiografie, provedená s odstupem dvou týdnů od první pro recidivu febrilií, detekovala vegetace na aortální, mitrální chlopni a absces prominující na síňovou stranu předního mitrálního cípu. Vzhledem k nálezu vegetací byla přehodnocena diagnóza na infekční endokarditidu se septickými embolizacemi do mozku. Pro selhání konzervativní terapie infekční endokarditidy byla provedena náhrada aortální a mitrální chlopně, následovaná protrahovanou antibiotickou léčbou dle citlivosti. Dodatečným anamnestickým šetřením bylo zjištěno, že měsíc před manifestací onemocnění pacient utrpěl řezné poranění bérce, což mohla být vstupní brána infekce. Kazuistika prezentuje případ nemocného s obtížně a opožděně diagnostikovanou infekční endokarditidou, kde razantní antibiotická i chirurgická léčba vedla k plnému vyléčení nemocného.
Keywords: Neurologic Manifestations; dospělí; Magnetic Resonance Imaging; intrakraniální embolie; Lung; splenektomie; Heart Valve Prosthesis Implantation; Adult; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; Accidents, Traffic; chirurgická náhrada chlopně; Endocarditis; zmatenost; Splenic Rupture; lidé; Leg Injuries; Anti-Bacterial Agents; magnetická rezonanční tomografie; hemoperitoneum; paréza; purpura; Treatment Outcome; srdeční chlopně; Treatment Failure; mozek; ischemie mozku; subarachnoidální krvácení; Intracranial Embolism; abdominalgie; Staphylococcus aureus; bolest; Humans; endokarditida; Purpura; Paresis; stafylokokové infekce; Confusion; Male; Splenectomy; Brain; neúspěšná terapie; meningoencefalitida; Brain Ischemia; Pain; plíce; Echocardiography, Transesophageal; echokardiografie transezofageální; Hemoperitoneum; Subarachnoid Hemorrhage; Staphylococcal Infections; Fever; mužské pohlaví; neurologické manifestace; Heart Valves; antibakteriální látky; Meningoencephalitis; poranění dolní končetiny; horečka; dopravní nehody; ruptura sleziny; počítačová rentgenová tomografie