Poruchy výslovnosti u dětí v německém jazyce - přehled - Keul, Ramona; Brudnicki, Magdalena; Osiecki, Nina (Listy klinické logopedie, 2018)
Poruchy výslovnosti u dětí v němčině jsou nejčastějším důvodem návštěv logopeda. Převahu mají děti ve věku od 3;6 let do nástupu povinné školní docházky, je jich asi 16 % (Fox-Boyer, 2014a). Základem pro posouzení poruch výslovnosti je klasifikační model podle Dodd (1995, 2005), ve kterém se rozlišují fonetické poruchy, fonologická zpoždění, konsekventní a nekonsekventní fonologické poruchy. Psycholingvistická analýza dětských poruch řeči (PLAKSS-II, Fox-Boyer, 2014b) je reliabilní a validní metoda pojmenovávání obrázků, která se v německém jazyce používá k vyšetření výslovnosti. V terapii se rozlišuje motorický a fonologický přístup. Běžnou metodou je psycholingvisticky orientovaná fonologická terapie (P.O.P.T., Fox-Boyer, 2014c). Tento, na důkazech založený, přístup přihlíží k modelu zpracování řeči Stackhouse a Wellse (1997).
Keywords: poruchy řeči; Diagnosis, Differential; Language; Language Tests; diferenciální diagnóza; Child; psycholingvistika; lidé; jazykové testy; fonologie; Psycholinguistics; němčina; Speech Disorders; dítě; jazyk (prostředek komunikace); výslovnost; Humans