Vývoj sebeobrazu u dětí s vývojovou dysfázií - Richtrová, Barbora (Listy klinické logopedie, 2019)
Hlavním cílem příspěvku je uvedení do problematiky vývoje sebeobrazu (Self) u dětí s vývojovou dysfázií. Abychom lépe pochopili emoční prožívání a modifikace kontaktu ve vývoji Self u dětí, které jsou limitovány aberantním neurobiologickým zráním, uvádíme i stručný teoretický základ vývojových teorií a attachmentu. Pokud v klinicko-logopedické praxi chceme maximalizovat efektivitu terapeutického působení, je nasnadě pohlížet a reagovat na dítě jako na celostní bytost, která má vlastní prožívání, uvědomování, potřeby a patří do konkrétního rodinného systému. Podpoříme tím interpersonální vztahování, pocit bezpečí a sebeuvědomování. Kvalitním kontaktem dítě-terapeut můžeme nejen zvýšit motivovanost dítěte pro vzájemnou spolupráci, ale také stimulovat seberegulaci a přiměřeně zdravý vývoj Self.
Keywords: Language Development Disorders; Defense Mechanisms; sebepojetí; připoutání k objektu; předškolní dítě; Object Attachment; Personality Development; obranné mechanismy; Humans; lidé; projekce; Child, Preschool; vývojové poruchy řeči; Projection; Self Concept; rozvoj osobnosti