Vývojová dysfázie současnosti - Pospíšilová, Lenka (Listy klinické logopedie, 2019)
Přehledový článek prezentuje vývojovou dysfázii na konci druhé dekády 21. století. Autorka se tak se čtenáři dělí o své poznatky díky přípravě disertační práce s názvem Vývojová dysfázie v konceptu neurovývojových poruch. Seznamuje je se závažnými důsledky poruchy, vysvětluje současné pojetí terminologie (včetně zavádějící chyby českého překladu), etiopatogeneze, symptomatologie, komorbidit, diagnostiky a zčásti i na ni navazujících intervenčních strategií. Většina článku se opírá o nedávné závěry významného mezinárodního fóra.
Keywords: dítě; Hearing Disorders; autistická porucha; terminologie jako téma; Articulation Disorders; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; vývojové poruchy řeči; poruchy artikulace; Language Development Disorders; poruchy sluchu; neurovývojové poruchy; lidé; Neurodevelopmental Disorders; Terminology as Topic; jazykové testy; Language Tests; Child; Humans; Practice Guidelines as Topic; Autistic Disorder