Laheyovej metóda ako efektívny nástroj hodnotenia komunikácie rizikových detí v ranom veku - Kapalková, Svetlana (Listy klinické logopedie, 2019)
Hodnotenie komunikácie rizikových detí v ranom veku, rovnako ako aj detí s vývinovou jazykovou poruchou v mladšom predškolskom veku, môže prebiehať viacerými metódami. V štúdii predstavíme jednu z nich, konkrétne sociolingvistický prístup reprezentovaný modelom Margaret Laheyovej. Nízkoštruktúrovaný model je vhodný na opis silných a slabých stránok dieťaťa v ranom veku, a to aj v prípade, že ešte dieťa nie je verbálne. Model je časovo náročnejší, ale za to veľmi presný a relatívne komplexný. K jeho veľkým výhodám patrí najmä logické formulovanie cieľov terapie v zóne najbližšieho vývinu konkrétneho dieťaťa, ktoré priamo vyplývajú z úrovne hodnotenia jazykovej kompetencie dieťaťa. Model M. Laheyovej aj preto dnes patrí k moderným a používaným prístupom v logopedickej diagnostike vo viacerých krajinách sveta.
Keywords: Nonverbal Communication; Language Tests; Language Development; Semantics; jazykové testy; neverbální komunikace; lidé; Language Development Disorders; vývojové poruchy řeči; sémantika; metoda Laheyové; Verbal Learning; verbální učení; vývoj řeči; Humans