Primární reflexy a jejich vliv na motoriku a řeč - Volemanová, Marja (Listy klinické logopedie, 2020)
Vývoj motoriky, primární reflexy a vývoj řeči spolu souvisí. Ale jak? Denně pracuji s dětmi s přetrvávajícími primárními reflexy. Tyto děti mívají problémy ve škole (poruchy učení, soustředění, pozornosti), s motorikou (horší hrubá i jemná motorika, grafomotorika a koordinace pohybů), mají autistické symptomy nebo mají problémy s řečí, čemuž se věnuji v tomto článku. Ráda spolupracuji s logopedy, abychom nabídli co nejkomplexnější přístup a péči dětem s těmito potížemi. Cílem tohoto článku je tedy stručně a srozumitelně vysvětlit souvislosti mezi primárními reflexy a vývojem motoriky a řeči. V závěru pak i krátce zmíním možnosti intervence, které mohou i (kliničtí) logopedi zařadit do své logopedické praxe.
Keywords: vývoj dítěte; reflex; neurovývojové poruchy; Reflex; Language Development; vývoj řeči; Child Development; Neurodevelopmental Disorders; Child; Humans; poruchy motorických dovedností; řeč; Speech; dítě; Motor Skills Disorders; motorické poruchy; Motor Disorders; lidé