Diagnostika narativních schopností a česká adaptace nástroje MAIN - Nováková Schöffelová, Miroslava (Listy klinické logopedie, 2020)
Narativní schopnosti jsou jednou z důležitých oblastí jazykového vývoje dítěte. Vypovídají o celkové úrovni jazykových dovedností a bývají zasažené u dětí s narušeným vývojem řeči. Kromě jazykové oblasti ale vypovídají také o celkové kognitivní zralosti a mohou ukazovat na úroveň některých kognitivních schopností, jako je paměť či pozornost. Do velké míry souvisí také s budoucí školní úspěšností, zejména se čtením a porozuměním čtenému textu. Proto je potřeba se touto oblastí jazyka zabývat v diagnostice a intervenci. Cílem článku je podrobněji vysvětlit podstatu narativních schopností a zasadit je do kontextu dalších schopností a dovedností. Chceme ukázat způsoby diagnostiky těchto schopností a shrnout aktuální stav v České republice. V závěru chceme představit nově vzniklý nástroj na měření narativních schopností - Multijazykový test pro hodnocení jazykových schopností, který je adaptací anglické verze testu MAIN (Multilingual Assessment Instrument for Narratives), jenž je v současné době dostupný ve více než 70 jazycích.
Keywords: komunikace; řeč; lidé; Speech; Literacy; rehabilitace poruch řeči a jazyka; Creativity; průzkumy a dotazníky; kreativita; gramotnost; vývoj řeči; Communication; Surveys and Questionnaires; Language Development; Rehabilitation of Speech and Language Disorders; Humans