Bulbární symptomy po operaci vestibulárního schwannomu - kazuistika - Lasotová, Naděžda; Dubová, Marcela; Duba, Miloš; Mišurová, Nikola; Smrčka, Martin (Listy klinické logopedie, 2020)
Vestibulární schwannom patří mezi tumory zadní jámy lební a obvykle se projevuje jednostrannou percepční nedoslýchavostí, tinnitem, závratí, brněním v obličeji apod. Terapie vestibulárního schwannomu se volí podle velikosti tumoru, jeho lokalizace a rychlosti růstu. Mezi terapeutické postupy patří mikrochirurgická léčba a/nebo stereotaktická radiochirurgie a radioterapie. Pooperačně dochází k jednostranné poruše sluchu, ale může dojít i k rozvoji bulbárního syndromu perioperačním funkčním postižením periferních nervů v blízkosti lokalizace tumoru. Příspěvek prezentuje roli klinického logopeda v diagnostice a terapii u pacientky po operaci vestibulárního schwannomu s rozvojem bulbární symptomatiky.
Keywords: Deglutition Disorders; Speech-Language Pathology; Neuroma, Acoustic; Female; Interdisciplinary Communication; Adult; dospělí; vestibulární schwannom; klinická logopedie; ženské pohlaví; mezioborová komunikace; gastrointestinální endoskopie; Lateral Medullary Syndrome; Peripheral Nervous System Diseases; Endoscopy, Gastrointestinal; laterální míšní syndrom; poruchy polykání; nemoci periferního nervového systému