Malformace vnitřního ucha - Pluháčková, Dagmar; Urík, Milan (Listy klinické logopedie, 2020)
Malformace vnitřního ucha je širokou skupinou postižení, jejíž hlavním symptomem je porucha sluchu. K postižení dochází v průběhu embryonálního vývoje sluchového aparátu. Pouze asi 20 % malformací je diagnostikovatelných radiologicky. Sluchové postižení je senzorineurálního typu a může nabývat lehkého stupně, například u rozšířeného vestibulárního akvaduktu, častěji se však setkáváme s těžkou ztrátou sluchu. Korekce sluchu se odvíjí od závažnosti sluchového postižení dítěte. Kochleární implantace u dětí s vrozenou velmi těžkou nedoslýchavostí je optimální ve věku 12-24 měsíců.
Keywords: Cochlear Implants; kochleární implantáty; Prostheses and Implants; Congenital Abnormalities; Hearing Disorders; Neonatal Screening; lidé; novorozenecký screening; vnitřní ucho; protézy a implantáty; Ear, Inner; Humans; poruchy sluchu; vrozené vady