Prodloužená gravidita: nezvyklý případ - Šmerdová, Marcela; Eim, Josef (Česká gynekologie, 2020)
Cíl práce: Prezentovat pacientku s nezvykle dlouhou potermínovou graviditou. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Vyškov, p.o. Vlastní pozorování: Za potermínovou graviditu se podle odborné literatury považuje takové těhotenství, které přesahuje 42+0 týdnů. Prezentujeme kazuistiku 21leté primigravidy s extrémně dlouhou potermínovou graviditou a komplikacemi s tím spojenými. Pacientka opakovaně odmítá navrhované provokační a zátěžové testy. V termínu 43+1 již souhlasí s indukcí porodu prostaglandiny. Gravidita je ukončena císařským řezem po opakovaném pokusu o indukci porodu v termínu 43+3 pro nepostupující porod a suspektní CTG a potermínovou graviditu. Peroperačně zjištěno akretní lůžko zadní děložní stěny s nutností podvazu aa. iliacae internae z důvodu masivní krevní ztráty. Závěr: Těhotným ženám by měla být nabídnuta možnost indukce porodu při prodloužené graviditě. Žena by měla být podrobně poučena o rizicích potermínové gravidity.
Keywords: podvaz aa. iliacae internae; mladý dospělý; Cesarean Section; Pregnancy, Prolonged; Pregnancy Complications; lidé; Female; přenášené těhotenství; Pregnancy; těhotenství; komplikace těhotenství; Treatment Outcome; Young Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; císařský řez; Humans