Vernix caseoza - složení a funkce - Faist, Tomáš (Česká gynekologie, 2020)
Cíl studie: Shrnutí současných poznatků o složení a funkci vernix caseoza ve vztahu k prenatálnímu a postnatálnímu období. Typ studie: Souhrnný článek. Název a sídlo pracoviště: Porodnická a gynekologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové. Závěr: Vernix caseoza je tvořen odloupanými buňkami svrchní vrstvy pokožky společně s proteolipidovým materiálem, s ne zcela přesně známým složením. Utváření mázku souvisí s utvářením pokožky plodu. Obsah lipidů chrání utvářející pokožku plodu před macerací plodovou vodou. Mázek zabezpečuje adaptaci při přechodu z nitroděložního prostředí na postnatální život. Při porodu se uplatňuje hlavně jeho lubrikační funkce. Postnatálně jsou významné hydratační, antiinflamatorní, antioxidativní či hojivé funkce mázku.
Keywords: vernix caseosa; novorozenec; biofilmy; Humans; Infant, Newborn; Biofilms; Fetus; Vernix Caseosa; plod; lidé; korneocyt