Navýšení time in range s inzulínem Lyumjevu diabetes mellitus 1. typu - Janíčková Žďárská, Denisa (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
Navzdory výhodným farmakokinetickým/farmakodynamickým vlastnostem krátkodobých inzulínových analog v porovnání s humánními inzulíny narážíme na potřebu ještě fyziologičtějšího profilu v kompenzaci glykemie po jídle. Rychlý aspart (inzulín Fiasp) řadu problémů vyřešil, přesto slýcháme od našich pacientů stížnosti typu: málo rychlý, nastupuje později, pozdní hypoglykemie po jídle, při dopichu vážný propad. Ukazuje se, že nový ultra-rychlý inzulín lispro přináší další přiblížení se fyziologické prandiální inzulínové sekreci ve srovnání s dostupnými krátkodobými inzulínovými analogy. Tato kazuistika demonstruje případ pacientky s velmi dobrou metabolickou kompenzací,nicméně se zvýšenou labilitou právě z uvedených důvodů. Ultra rapid lispro (inzulín Lyumjev) s profilem blížícím se fyziologickému prandiálnímu inzulínu labilitu výrazně potlačila navýšil time in range (TIR).
Keywords: dospělí; Hypoglycemia; Humans; Diabetes Mellitus, Type 1; lidé; Female; Lyumjev; hypoglykemie; Glycated Hemoglobin; Treatment Outcome; diabetes mellitus 1. typu; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; inzulin Lispro; glykovaný hemoglobin; Insulin Lispro