Možnosti využití ligandů prostatického specifického membránového antigenu (PSMA) v diagnostice a léčbě karcinomu prostaty - Sedláčková, Hana; Dolejšová, Olga; Pitra, Tomáš; Ferda, Jiří; Ferdová, Eva; Baxa, Jan; Hora, Milan (Česká urologie, 2020)
Možnosti využití ligandů prostatického specifického membránového antigenu (PSMA) v diagnostice a léčbě karcinomu prostaty. S nástupem zobrazovacích metod do praxe, jako je multiparametrická magnetická rezonance prostaty (mpMR) nebo hybridní zobrazovací metody pomocí pozitronové emisní tomografie a počítačové tomografie nebo magnetické rezonance (PET/CT, PET/MR), se osvědčily v diagnostice, ale i v detekci biochemické recidivy karcinomu prostaty. Vzhledem k nízké specificitě, ale i senzitivitě prostatického specifického antigenu (PSA) u biochemické recidivy (BCR) zejména při nízkých hodnotách PSA ≤ 1 µg/l, jsou hledány nové radiotracery, které zlepší diagnostiku a posléze přispějí ke správnému výběru léčby. Ligandy PSMA časně vstoupily do klinické praxe, právě pro jejich výbornou míru detekce. Vzhledem k nadměrné expresi PSMA na buňkách karcinomu prostaty je dále zkoumán ve využití v léčbě, jako například radioaktivitou naváděné operace nebo při radioterapii značen emitery alfa nebo beta záření. Dle dostupných systematických přehledů a studií v primárním stagingu karcinomu prostaty za použití PSMA ligandů se senzitivita pohybuje nad 40 % (23–100 %) a specificita nad 85 % (67–100 %), zatímco v detekci biochemické recidivy je senzitivita nad 75 % a specificita okolo 99 %. Použití PSMA ligandu při provedení PET/CT nebo méně častěji PET/MR má též roli ve změně terapeutického postupu, a to v rámci primárního stagingu zhruba u 21 % pacientů a u pacientů s biochemickým relapsem až u 51 %. Aktuální slibné výsledky z klinických studií vedly k začlenění hybridního zobrazení pomocí PSMA ligandů do Evropských urologických doporučených postupů.
Keywords: Glutamate Carboxypeptidase II; prostatický specifický antigen; Clinical Trials as Topic; Prostate-Specific Antigen; Positron Emission Tomography Computed Tomography; nádorové proteiny; Biopsy; nádory prostaty; biopsie; klinické zkoušky jako téma; lidé; Humans; Neoplasm Proteins; PET/CT; Prostatic Neoplasms; glutamátkarboxypeptidasa II