Srdeční amyloidóza v zobrazovacích metodách - pohled kardiologa - Morávková, Adéla; Povolný, Petr (Nukleární medicína, 2020)
Srdeční amyloidóza (CA), kdysi považovaná za neléčitelné onemocnění, si nyní získává zaslouženou pozornost díky pokroku v zobrazování a nedávnému schválení cílených průlomových terapií. Náš přehled se zaměřuje na dva nejčastěji se vyskytující typy srdeční amyloidózy, monoklonální imunoglobulinovou amyloidózu lehkých řetězců (AL) a transthyretinový typ amyloidózy (ATTR). Zabývá se především jejich diagnostikou pomocí různých zobrazovacích technik, stručně nastiňuje i léčbu a prognózu s výhledem do budoucna. Nedávná zjištění a pokroky v zobrazování vedly k časnější diagnostice CA s vyšší schopností odlišit CA od jiných hypertrofických kardiomyopatií. Použití magnetické rezonance srdce (CMR) vedlo k hlubšímu pochopení základních patofyziologických procesů u CA, a to především díky její schopnosti charakterizovat tkáňové vlastnosti. Široké využití kostní scintigrafie snížilo potřebu srdeční biopsie a zlepšilo diagnostickou jistotu u ATTR. Vzhledem k rychlému rozvoji nové léčby CA bude větší potřeba zobrazovacích technik pro časnější diagnostiku tohoto onemocnění, monitoraci odpovědi na léčbu a možnosti měnit odpovídajícím způsobem léčebnou strategii.
Keywords: echokardiografie; Heart; Magnetic Resonance Imaging; Diagnostic Imaging; imunoglobulinový lehký řetězec; Prealbumin; srdce; lidé; kardiomyopatie; radioisotopová scintigrafie; magnetická rezonanční tomografie; Echocardiography; Radionuclide Imaging; amyloidóza; Amyloidosis; diagnostické zobrazování; prealbumin; Cardiomyopathies; srdeční amyloidóza; Humans