Rok 2020 v přehledu - Porodnická anestezie - Štourač, Petr; Bláha, Jan; Kosinová, Martina; Hillová Mannová, Jitka; Nosková, Pavlína; Harazim, Hana; Seidlová, Dagmar (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2020)
Článek přináší autorským kolektivem vybraný přehled prací a témat, která byla v oblasti anesteziologie v porodnictví publikována v posledním roce v České republice i v zahraničí. Shrnuje dopady pandemie COVID-19 na porodnickou anestezii. Dále se věnuje novinkám v systémové a neuroaxiální porodnické analgezii, anestezii u císařského řezu a náhlým stavům v peripartálním období.
Keywords: Perioperative Period; Female; Anesthesia, Obstetrical; COVID-19; porodnická anestezie; perioperační období; Humans; ženské pohlaví; lidé; porodnická analgezie; Analgesia, Obstetrical