Rok 2020 v přehledu - Regionální anestezie - Nalos, Daniel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2020)
Regionální anestezie, procházející technologickou změnou ze stimulační do ultrazvukové éry, je svým tvořivým charakterem práce v této fázi vývoje rezistentní ke spoutání obecně platnými doporučeními. Existující doporučení mívají jen lokální charakter a jsou šitá na míru provozu a možnostem jednotlivých nemocnic. Pandemie COVID-19 však vytvořila precedens. ASRA (americká společnost regionální anestezie) a ESRA (evropská společnost regionální anestezie) vydaly společné COVID-19 Guidance for Regional Anesthesia.
Keywords: ultrazvuk; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Humans; Ultrasonics; Practice Guidelines as Topic; lokální anestezie; Anesthesia, Local; COVID-19; lidé