Zobrazovací metody axiálních spondyloartritid - Gregová, Monika (Farmakoterapie, 2020)
Zobrazovací metody jsou nedílnou součástí vyšetření nemocných s podezřením na axiální spondyloartritidu ( axSpA). Metodou první volby je stále prostý rentgenový snímek (RTG). Ten slouží jak k zobrazení zánětlivých strukturálních změn sakroiliakálního (SI) skloubení a páteře, tak k hodnocení progrese onemocnění v čase. Zobrazení pomocí RTG však není dostatečně senzitivní k zachycení časných zánětlivých změn axiálního skeletu u SpA, problémem je také složitost hodnocení RTG snímku SI skloubení pro jeho komplexní anatomii. Alternativou k hodnocení strukturálních změn je vyšetření počítačovou tomografií ( computed tomography – CT), která velmi přesně zachytí kostní struktury a celé SI skloubení bez interference a překryvu okolních měkkých tkání. Nové techniky nízkodávkového CT umožňují až dvakrát přesnější zobrazení SI skloubení s radiační zátěží srovnatelnou s běžným RTG snímkem. Jediná zobrazovací metoda, která je schopna vizualizovat nejen strukturální léze, ale i aktuální zánětlivý proces kloubu, je magnetická rezonance (MR). Jedná se o metodu volby u nemocných s krátkým trváním obtíží, která umožňuje časnou diagnostiku, a tím i adekvátní terapii pro nemocné s axSpA.