Psychometrické vlastnosti české verze dotazníku obecné self-efficacy u populace hospitalizovaných pacientů - Hodačová, Lenka; Cígler, Hynek; Vachková, Eva; Mareš, Jiří (Československá psychologie, 2020)
Cíle. Cílem práce bylo zjistit psychometrické vlastnosti české verze Dotazníku obecné self--efficacy (General Self-Efficacy Scale – GSES) u populace hospitalizovaných pacientů.Vzorek a metodika. Sledovaný soubor činil 386 respondentů hospitalizovaných ve Fakultní ne-mocnici Hradec Králové. Byla použita česká verze dotazníku General Self-Efficacy Scale.Statistická analýza. Veškeré analýzy byly pro-vedeny v prostředí R. Faktorová struktura byla ověřována s využitím teorie odpovědi na polož-ku (Item Response Theory), a to pomocí dvou-parametrového Graded Response Modelu. Tento byl použit i pro ověření invariance měření mezi muži a ženami. Pro hodnocení vztahu obecné self-efficacy s demografickými proměnnými byla použita lineární regrese a t-testy. Percen-tilové normy byly sestrojeny pomocí vyhlazené kumulativní distribuční funkce pro muže a ženy zvláště.Výsledky. Celkový skór škály se pohyboval v rozmezí 15–40 bodů s průměrem M = 30,86 (SD = 6,05). Psychometrické vlastnosti české verze dotazníku GSES jsou dobré, vnitřní kon-zistence je vysoká (Cronbachovo α = 0,924; ωt = 0,938). Struktura dotazníku je spíše dvou-dimenzionální, korelace obou faktorů je však velmi vysoká. Je tedy smysluplné pracovat s je-diným celkovým skórem dotazníku. Ze všech sledovaných proměnných pouze pohlaví mělo statisticky významný vliv na vnímanou self--efficacy (SE), škála byla pro obě pohlaví in-variantní. Rozdíly mezi klinikami byly velmi malé, pouze respondenti z psychiatrické kliniky dosahovali statisticky významně nižšího skóru oproti respondentům z ostatních klinik.Limity studie. Limity studie vyplývají z jejího průřezového charakteru a skutečnosti, že výběr respondentů nebyl reprezentativní. Data jsou založena na subjektivních výpovědích; jedná se o respondenty hospitalizované s různými zdra-votními potížemi.