Effect of cognitive training in seniors with dementia - Botíková, Andrea; Kabátová, Oľga; Hošková, Nikol; Tomová, Šárka (Kontakt (České Budějovice), 2020)
Súhrn Cieľ: Cieľom výskumu bolo preukázať pozitívny efekt kognitívneho tréningu na stav kognitívnych funkcií u seniorov s demenciou. Dizajn: Kvalitatívna prierezová štúdia. Metodika: Kognitívneho tréningu sa zúčastnilo celkom 22 seniorov, ktorí spĺňali nami stanovené kritéria zaradenia do výberového súboru. Seniori absolvovali 14 lekcii intenzívneho dvojtýždňového skupinového kognitívneho tréningu v trvaní 45 minút. Náplň tvorili cvičenia na pozornosť a koncentráciu, mnemotechniky a ich uplatnenie v živote, úlohy na precvičovanie krátkodobej a dlhodobej pamäti. Všetci seniori boli na začiatku vyšetrení testom MoCA-CZ. Po skončení skupinového kognitívneho tréningu prebehlo re-testovanie a záverečné hodnotenie. Pre štatistické spracovanie výsledkov bol použitý program Microsoft Excel. Výsledky: Kognitívny tréning preukázal v 18 prípadoch mierne navýšenie bodov v MoCA teste v rozsahu 1-4 bodov. V štyroch prípadoch sa stav bodov nezmenil. Po skončení 14 lekcií kognitívneho tréningu teda došlo u seniorov k navýšeniu v priemere o 2 body. Väčšina účastníkov tiež uviedla, že kognitívny tréning bol pre nich prínosný, povzbudil ich k ďalšej aktivite a subjektívne pociťovali po jeho absolvovaní zlepšenie v oblasti kognitívnych funkcií. Záver: Kognitívny tréning sa preukázal ako efektívny nástroj pri zlepšovaní kognitívnych funkcií a aktivity seniorov s miernou až stredne ťažkou demenciou.