Optimal injection depth for collagenase Clostridium Histolyticum determined by ultrasonography in the treatment of dupuytren´s disease - Nagura I; Kanatani, T; Harada, Y; Inui, A; Mifune, Y; Kuroda, R; Lucchina, S (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2020)
Úvod. Při injekci kolagenázy Clostridium Histolyticum jako nechirurgické léčbě Dupuytrenovy kontraktury v dlani je doporučená hloubka vpichu 2 až 3 mm. V literatuře je však uvedeno jen málo důkazů podporujících toto doporučení. Cílem této studie bylo vyhodnotit optimální hloubku pro injekce kolagenázy Clostridium Histolyticum pro léčbu Dupuytrenovy kontraktury za pomoci ultrasonografie. Materiály a metoda. Do studie bylo zařazeno 43 pacientů. Bod vpichu kolagenázy jsme označili na kůži nad pruhem před aplikací injekce. Pak jsme změřili vzdálenost od kůže k prostředku pruhu jako optimální hloubku za pomoci ultrazvukového zobrazení v podélné ose. Výsledky. Průměrná vzdálenost od kůže ke středu pruhu byla 2,4 mm. Dále, průměrná vzdálenost od kůže k pruhu byla 1,0 mm a průměrná šířka pruhu byla 2,7 mm. Závěr. Přesným měřením jednotlivých případů pomocí ultrasonografie se nám podařilo potvrdit, že doporučení pro hloubku injekce, které poskytl dodavatel kolagenázy Clostridium Histolyticum (2-3 mm), jsou v souladu s našimi nálezy. Nebyl však poskytnut žádný objektivní návod co se týče variability individuálních pacientů, a proto navrhujeme k zajištění lepších výsledků používat před výkonem ultrasonografii.
Keywords: Clinical Studies as Topic; injekce; Dupuytrenova kontraktura; Clostridium histolyticum; mikrobiální kolagenasa; lidé; Dupuytren Contracture; Injections; Ultrasonography; Microbial Collagenase; ultrasonografie; klinická studie jako téma; Humans