Droplet digital PCR as a novel diagnostic tool - Váňová, Barbora; Malicherová, Bibiana; Burjanivová, Tatiana; Líšková, Alena; Janíková, Katarína; Jaške, Karin; Lasabová, Zora; Tatár, Miloš; Plank, Lukáš (Klinická onkologie, 2021)
Východiská: Podstatou moderných postupov liečby onkologických pacientov je v dnešnej dobe zacielenie konkrétnych molekúl zapojených do bunkovej signalizácie asociovanej s nádorovou iniciáciou a progresiou. Úspech uvedeného prístupu závisí od správne zvoleného diagnostického testu s vysokou citlivosťou, ktorý identifikuje výskyt a hladinu vybraných biomarkerov u pacientov pre selekciu tých, ktorí budú na liečivo reagovať a budú z neho benefitovať. Vývoj nových technológií a modernizácia tých známych, prispievajú k inováciám molekulárnej charakterizácie karcinómov, ktorá umožňuje detekciu mutačného stavu pacienta s vysokou citlivosťou a špecifickosťou. Cieľ: V práci diskutujeme o využití polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) tretej generácie, tzv. droplet digitálnej PCR (ddPCR), v molekulárnej diagnostike karcinómov. Podľa štúdií uvedených v našom prehľade predstavuje ddPCR sľubný nástroj pri vytváraní genetického profilu pacientov s onkologickým ochorením. Optimalizácia a presná validácia môžu preto umožniť postupnú implementáciu ddPCR do klinickej praxe v oblasti onkológie.
Keywords: Neoplasms; nádory; Biomarkers, Tumor; lidé; Molecular Diagnostic Techniques; diagnostické techniky molekulární; nádorové biomarkery; ddPCR; Humans