Lokální svalová zátěž horních končetin - metodický návod k zajištění jednotného postupu při autorizovaném měření, posuzování a interpretaci výsledků měření lokální svalové zátěže metodou integrované elektromyografie - návrh - Lehocká, Hana; Holubová, Markéta (Pracovní lékařství, 2020)
Dne 14. 8. 2020 byla Národní referenční laboratoř pro fyziologii práce Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě pověřena hlavní hygieničkou České republiky, MUDr. Jarmilou Rážovou, Ph.D., zpracováním metodického návodu k zajištění jednotného postupu při autorizovaném měření, posuzování a interpretaci výsledků měření lokální svalové zátěže metodou integrované elektromyografie. Ve spolupráci s Odborem ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví České republiky, Praha byl zpracován návrh Metodického návodu k zajištění jednotného postupu při autorizovaném měření, posuzování a interpretaci výsledků měření lokální svalové zátěže metodou integrované elektromyografie pro účely kategorizace prací, v rámci státního zdravotního dozoru a pro potřeby zaměstnavatelů k vytipování rizikových typů prací a k nastavení podmínek v oblasti ochrany zdraví pracovníků a dále návrh Metodického návodu k zajištění jednotného postupu při autorizovaném měření, posuzování a interpretaci výsledků měření lokální svalové zátěže metodou integrované elektromyografie pro účely objektivizace pracovních podmínek při šetření onemocnění pro účely posuzování nemoci z povolání. Tyto dva návrhy metodik jsou předloženy odborné veřejnosti k široké diskusi.
Keywords: tělesná námaha; Physical Exertion; svaly; Muscles; Humans; Electromyography; pracovní zátěž; horní končetina; lidé; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Muscle Contraction; Upper Extremity; Practice Guidelines as Topic; Workload; elektromyografie; svalová kontrakce