Psychometrická validizace dotazníku SNAP-CZ: pilotní studie - Mráčková, Lucie; Kisvetrová, Helena (Ošetřovatelské perspektivy, 2020)
Úvod: Spiritualita je integrální součástí lidského života. V sekulárním prostředí dochází k přehlížení spirituálních potřeb zejména v akutní ošetřovatelské péči. K objektivnímu zhodnocení lze využít Spiritual Needs Assessment for Patients (SNAP), jež existuje i v české verzi (SNAP-CZ).Cíl: Zjistit psychometrické vlastnosti dotazníku SNAP-CZ.Metody: Průřezová pilotní studie s dotazníky hodnotícími spirituální potřeby (SNAPCZ), úzkost (Beck anxiety inventory; BAI), depresi (Beck's depression inventory; BDI), bolest (Vizuální analogová škála; VAS), soběstačnost (Barthel index; BI), doplněné o sociodemografická data. Spolehlivost SNAP-CZ byla ověřena metodou test-retest. Pro statistické zpracování byly použity Spearmenův korelační koeficient, Pearsonův korelační koeficient, Cronbachova α, Mann-Whitneyův U test a Kruskal-Wallisova ANOVA.Výsledky: Zúčastnilo se 50 traumatologických pacientů z Fakultní nemocnice v Ostravě. Reliabilita dotazníku SNAP-CZ byla velmi dobrá (Cronbachova α = 0.91). Korelace testretest dosáhla vysokých hodnot (Pearsonova korelace r = 0,940; Spearmanova korelace r = 0,917). Pozitivní korelace s celkovým skóre SNAP-CZ byla zjištěna u BDI (r = 0,368; p < 0,05) a víry (p = 0,025).Závěr: Psychometrické vlastnosti dotazníku SNAP-CZ lze považovat za velmi dobré.
Keywords: spiritualita; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Female; Psychometrics; psychometrie; statistika jako téma; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Reproducibility of Results; lidé; Inpatients; Pilot Projects; pilotní projekty; neparametrická statistika; reprodukovatelnost výsledků; Male; Spirituality; Statistics, Nonparametric; mužské pohlaví; hospitalizovaní pacienti; Humans