Training of general nurses in the context of decontamination of reusable medical devices and surfaces - Krause, Martin; Dolák, František (Ošetřovatelské perspektivy, 2020)
Východiska: Prevence infekcí spojených se zdravotní péčí je stále aktuálním tématem. Dekontaminace patří mezi nejzákladnější činnosti všeobecných sester při poskytování zdravotních služeb. Důležitou úlohu v procesu dekontaminace představuje také školení všeobecných sester o dodržování zásad souvisejících s chemickou dezinfekcí. Cíl: Zjistit současný stav školení všeobecných sester v problematice dekontaminace opakovaně používaných zdravotnických prostředků a ploch v klinické praxi.Metody: Výzkum byl realizován kvantitativní metodou s využitím techniky dotazníku. Výzkum byl realizován ve vybrané nemocnici krajského typu. Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na standardních odděleních.Výsledky: Výzkumem bylo zjištěno, že respondenti byli v posledních 2 letech školeni nejčastěji v problematice používání osobních ochranných pracovních prostředků (88,0 % respondentů), používání čisticích a dezinfekčních prostředků (81,5 % respondentů).Dále bylo zjištěno, že 77,8 % respondentů vždy klade důraz na provedení dezinfekce opakovaně používaných zdravotnických prostředků a ploch. Diskuze: Výsledky výzkumu přinesly zajímavá zjištění a odpovídají některým realizovaným výzkumům. Na základě výsledků lze doporučit zvýšit efektivitu školení a implementovat nové aspekty dekontaminace a prevence přenosu infekcí, například s využitím simulační výuky pro poskytnutí efektivní zpětné vazby. Závěr: Školení všeobecných sester o hygienicko-epidemiologických opatření je důležitou součástí prevence přenosu infekcí spojených se zdravotní péčí.
Keywords: dospělí; zdravotnický personál; Nurses; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Disinfection; Disinfectants; znalosti; infekce spojené se zdravotní péčí; Surveys and Questionnaires; Decontamination; zdravotní sestry; ochranné prostředky; Adult; Health Personnel; průzkumy a dotazníky; dezinfekce; dezinficiencia; Cross Infection; lidé; dekontaminace; Protective Devices; Knowledge