Barriers to assistance for women from marginalised Roma communities who are experiencing domestic violence - Rác, Ivan (Kontakt (České Budějovice), 2020)
Predkladaný článok sa venuje problematike pomoci ženám zažívajúcim domáce násilie z marginalizovaných rómskych komunít, ktorá je v slovenských podmienkach vysoko aktuálnou témou. V úvode sa článok sústreďuje na objasnenie výskumného problému, teoretické ukotvenie témy a výskumy, ktoré sa v tejto oblasti realizujú. Zásadnejšia časť článku predstavuje parciálne čiastkové výsledky longitudinálneho výskumu násilia páchaného na rómskych ženách, ktorého realizácia začala v roku 2016. Výskumným cieľom bolo identifikovať bariéry pri vyhľadávaní a poskytnutí pomoci, s ktorými sa stretávajú rómske ženy zažívajúce domáce násilie. Pre naplnenie výskumného cieľa bola zvolená metóda zakotvenej teórie verzie podľa autorov Strauss a Corbin. Vo výskume sme viedli 10 expertných rozhovorov so zástupkyňami vybraných organizácií pôsobiacich na území Slovenska. Išlo o najväčšie organizácie pôsobiace na území Slovenska. Analýza rozhovorov ukázala, že existuje päť hlavných bariér pomoci ženám zažívajúcim domáce násilie z marginalizovaných rómskych komunít, a to: predsudky a diskriminácia, bagatelizácia a sekundárna viktimizácia zo strany pomáhajúcich profesionálov, ktorí sú v prvom kontakte so ženami zažívajúcimi násilie, ďalej je to neinformovanosť samotných rómskych žien o možnostiach pomoci, nedostupnosť špecializovaných služieb pre obete domáceho násilia a nakoniec viacnásobná marginalizácia rómskych žien spôsobená chudobou, tlakom zo strany komunity, dlhodobou nezamestnanosťou, geografickou izolovanosťou a nízkou životnou úrovňou. Výsledné zistenia sú v diskusii konfrontované so zahraničnými zisteniami relevantných autorov.