Využití rotační tromboelastometrie v perioperační medicíně a její porovnání se standardními koagulačními testy - Jonáš, Jakub; Durila, Miroslav; Blahýnková, Michaela; Vymazal, Tomáš (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2020)
Hodnocení stavu hemokoagulace patří k základním vyšetřením v intenzivní a perioperační péči. Běžně používané standardní testy, protrombinový čas a aktivovaný parciální tromboplastinový čas, však o hemokoagulačním stavu neposkytují ucelené informace. Na druhou stranu rotační tromboelastometrie, jako dynamická viskoelastometrická metoda, dokáže vyšetřit všechny fáze sekundární hemostázy. Její výsledky tak lépe odpovídají situaci in vivo. Navíc výsledky vyšetření pomocí rotační tromboelastometrie jsou časově dostupnější a implementace této metody do algoritmu managementu perioperačního krvácení je spojována se snížením krevní ztráty, spotřeby transfuzních přípravků i se zkrácením doby hospitalizace. Cílem následujícího textu je přinést čtenáři přehledový článek o možnosti využití rotační tromboelastometrie v dětské a dospělé perioperační medicíně se zahrnutím výsledků vlastních studií.
Keywords: Blood Loss, Surgical; Thrombelastography; krvácení při operaci; Blood Coagulation; lidé; krevní transfuze; hemokoagulace; Blood Transfusion; rotační tromboelastometrie (ROTEM); tromboelastografie; Humans