Anti-Nairobi: A Statement against the Nairobi Statement - Greguš, Jan (Česká gynekologie, 2020)
Cíl práce: Věda nemusí začínat vědou. Může začínat filosofií. Toto dílo navazuje na velká díla minulosti, konkrétně na Anti-Cato Julia Caesara a zejména na Anti-Dühring Bedřicha Engelse. Práce, která je vystavěna na Hegelově dialektice a jejích kategoriích teze – antiteze – syntéza, považuje Nairobi Statement za tezi a přichází s kritikou jejích chyb a nedostatků, čímž se stává její antitezí. Design: Position statement. Název a sídlo pracoviště: Centrum ambulantní gynekologie, Brno. Centrum prenatální diagnostiky, Brno. Katedra filozofie, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Brno. Metodika: Tento Statement je založen na kritické analýze dokumentu Nairobi Statement. Výsledky: Nairobi Statement (2019) potvrdil Programme of Action (1994), který zdůraznil význam individuálních lidských bytostí pro udržitelný rozvoj, zatímco vyloučil slovo „populace“ z veřejného diskurzu. Nadto doporučil zaměřit se na celou šíři sexuální a reprodukční medicíny na úkor „pouhého“ plánovaného rodičovství. Selhání Programme of Action však nemůže být zjevnější při pohledu na nárůst lidské populace – 5,6 miliardy v roce 1994, 7,8 miliard v roce 2019. Chybou Nairobi Statement je, že nadále ignoruje problém rapidního populačního růstu a přelidnění a jeho zásadních environmentálních a dalších implikací. Nicméně nejzásadnějšími chybami jsou A) nepřijetí skutečnosti, že bez udržitelné populace nemůže být dosaženo udržitelného rozvoje; B) chybějící celosvětová výzva k malým rodinám, která pomůže řešit populační moment, a tak ukončit a konečně i zvrátit populační růst. Závěr: Anti-Nairobi jde proti současnému, obecně přijímanému paradigmatu o „udržitelném“ rozvoji, jak je vyjádřen v Nairobi Statement. Uznává a podporuje cíle a úkoly, které si Nairobi Statement vytyčilo, považuje je však za nedostatečné. Proto přichází s dalšími cíli a úkoly, které jsou k opravdu udržitelnému rozvoji nezbytné. Konečně, v duchu Hegelovské dialektiky, Anti-Nairobi implicitně očekává vznik syntézy coby přemostění a usmíření teze a její antiteze.
Keywords: Population Density; Reproductive Behavior; Population; populace; reprodukční chování; malé rodiny; lidé; Sustainable Growth; antikoncepce; Contraception; hustota populace; trvale udržitelný růst; Humans