Cvičenie v liečbe diabetes mellitus - Líška, Dávid; Vyjídák, Jan; Sližik, Miroslav (Praktický lékař, 2020)
Dôležitú úlohu pri liečbe diabetu mellitus 2. typu zohráva pohybová aktivita pacientov. Fyzickú aktivitu charakterizuje akýkoľvek pohyb spôsobený kontrakciou kostrového svalstva, ktorý vedie k zvýšeniu energetických požiadaviek. Pravidelná fyzická aktivita zohráva pri liečbe diabetu mellitus významnú úlohu. Fyzická aktivita prispieva k energetickej rovnováhe medzi príjmom a výdajom. Terapeutické cvičenie môže napomôcť zlepšiť zdravotný stav a kvalitu života pacientov s diabetom mellitus. Medzi najčastejšie druhy cvičenia pri liečbe patrí aeróbne cvičenie, silové cvičenie a intervalové cvičenie. Medzi najdôležitejšie vplyvy cvičenia patrí vplyv na inzulínovú rezistenciu, hodnoty glykémie, hodnoty glykovaného hemoglobínu HbA1c a tiež vplyv na lipidový profil. Diabetes mellitus 2. typu je spojený s metabolickou dysreguláciou a chronickým zápalom. Pravidelné cvičenie vedie k stimulácii tvorbe cytokínov a tým pádom môže podnecovať protizápalový účinok. Cvičenie tiež zohráva významnú úlohu v prevencii pred vznikom diabetu mellitus. Významný účinok cvičenia je tiež v liečbe gestačného diabetu mellitus. Cvičenie tvorí potenciálnu terapiu aj pri liečbe komplikácii diabetes mellitus a tiež v prevencii pred nimi.
Keywords: Exercise; Motor Activity; lidé; cvičení; komplikace diabetu; pohybová aktivita; Humans; diabetes mellitus 2. typu; Diabetes Complications; Diabetes Mellitus, Type 2