Léčba multicentrické a unicentrické formy Castlemanovy nemoci - Král, Zdeněk; Adam, Zdeněk; Krejčí, Marta; Pour, Luděk; Volfová, Pavlína; Ježová, Marta; Řehák, Zdeněk; Koukalová, Renata (Transfuze a hematologie dnes, 2020)
Castlemanova nemoc je velmi vzácné onemocnění. Multicentrická forma se projeví nejčastěji systémovou zánětlivou reakcí, lokalizovaná forma pak Castlemanova nemoc je velmi vzácné onemocnění. Multicentrická forma se projeví nejčastěji systémovou zánětlivou reakcí, lokalizovaná forma pak lokálními příznaky z místní expanze ložiska. Pro léčbu multicentrické formy je v Evropě registrován siltuximab (protilátka proti interleukinu 6). Mimo Evropu se používá také tocilizumab, protilátka proti receptoru pro interleukin 6. Na patofyziologii této nemoci se podílejí výrazně B-lymfocyty, a proto je velmi účinná protilátka anti-CD20, rituximab, který je v ČR stále nejvíce používán. Další léky, u nichž byla formou popisů případů potvrzena účinnost, je thalidomid, lenalidomid, anakinra. Pro léčbu TAFRO syndromu, což je vzácná varianta Castlemanovy nemoci vedoucí až k anasarce, byl s úspěchem použit cyklosporin. V případě velmi agresivního průběhu (sepsis-like) při neúčinnosti výše uvedených postupů lze použít chemoterapeutické režimy používané u lymfomů.
Keywords: siltuximab; syndrom TAFRO; hyperplazie velkých lymfatických uzlin; vzácné nemoci; lidé; Anakinra; Castleman Disease; glukokortikoidy; Rituximab; Glucocorticoids; Interleukin-6; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; stupeň závažnosti nemoci; Rare Diseases; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Interleukin 1 Receptor Antagonist Protein; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; POEMS syndrom; Practice Guidelines as Topic; rituximab; interleukin-6; antagonista receptoru pro interleukin 1; humanizované monoklonální protilátky; Tocilizumab; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Severity of Illness Index; POEMS Syndrome; Humans