Comparison of DOS and Windows version of the MwPharm – a pharmacokinetic software for PK/PD monitoring of digoxin - Porubän, Tibor; Kořístková, Blanka; Grundmann, Milan; Kacířová, Ivana (Klinická farmakologie a farmacie, 2020)
Úvod a cíl práce: Digoxin je nejstarší lék užívaný v léčbě systolického srdečního selhání. Je rovněž účinný v kontrole nadměrného komorového rytmu v přítomnosti předsíňových arytmií. Terapeutické monitorování hladin léčiv (TDM) se stalo integrální součástí jeho preskripce, umožňující optimalizovat terapii a redukovat incidenci toxicity. Od roku 1991 se MwPharm (Mediware, Groningen, Nizozemsko / Praha, Česká republika) používá pro farmakokinetické a farmakodynamické (PK/PD) modelování v rámci TDM, digoxin nevyjímaje. První verze pro Windows se širším spektrem modelů byla vydána v roku 2014 jako reakce na horší podporu DOS verze na novějších verzích operačního systému Windows. Po jeho vydání se společnost rozhodla dále DOS verze nevyvíjet, přestože je celosvětově s úspěchem používaná. Cílem této studie bylo porovnat použitelnost DOS a Windows verze (WIN) MwPharm a kvalitu jejich predikce v rámci TDM digoxinu.Metodika: Do studie bylo zahrnuto 29 pacientů (23 se srdečním selháním léčeným kombinací více léčiv, 4 s fibrilací síní, 1 tě hotná žena léčená pro tachykardii plodu, 1 dítě s Fallotovou tetralogií), kteří byly digoxinem léčení po dobu alespoň 1 měsíce. Všichni pacienti užívali digoxin (Digoxin Léčiva®️, Zentiva, Praha, Česká republika) jednou denně ve střední dávce 0,125 mg (rozpětí 0,063–0,250 mg). Terapeutické rozmezí digoxinu bylo stanoveno v rozmezí 0,5–2,0 μg/l dle požadavků výrobce. Obě verze MwPharm (DOS verze – MwPharm 3.30, Windows verze – MwPharm++ 1.3.5) byly použity pro parametrizaci populačního PK modelu. Sérové koncentrace digoxinu (SDC) byly opakovaně vyšetřeny, a taky byly srovnány rozdíly mezi změřenými a vypočtenými hodnotami predikovanými oběma modely, včetně predikční chyby (%PE). Výsledky: SDC byly stanoveny u 29 pacientů (67±20 let, 72±27 kg). WIN, ve srovnání s DOS, užívalo nižší konstantu rychlosti absorpce (ka) (0,61 vs. 2,5), absolutní biologickou dostupnost (F) (0,65 vs 0,7), celkovou plazmatickou clearance (CL) (6,11 vs. 6,45 L/h) a extrarenální frakci (fe) (0,771 vs. 0,783). Individuální parametry vypočteny WIN byly také nižší – distribuční objem (V) (317 vs. 354 l), renální frakce (fr) (0,62 vs. 0,88), extrarenální frakce (fe) (0,55 vs. 0,63) a eliminační poločas (t 1/2) (59,4 vs. 62,7 h). Všechny hodnoty predikovány WIN byly mírně nižší, ale nesignifikantní. Byla pozorovaná úzká korelace mezi predikovanými a změřenými koncentracemi (Pearsonův korelační koeficient: 0,008 vs. 0,314, oba P<0,0001) a mezi SDC predikovanými oběma modely (0,013, P<0,0001). Jejich % PE byla rovněž srovnatelná ( 0,43). Závěr: Současná verze softvéru MwPharm určená pro operační systém Windows může být využívána stejně s populární, dlou hodobě používanou, ale v současnosti nepodporovanou verzi pro DOS.