Rodinný výskyt enterohemoragického Escherichia coli O145:H28 - Marejková, Monika; Bláhová, Květa; Dušek, Jiří; Petráš, Petr (Zprávy epidemiologie a mikrobiologie, 2010)
V příspěvku je uvedena stručná kazuistika hemolyticko-uremického syndromu (HUS) po prodromálním průjmu u dvouletého chlapce. Původcem byl enterohemoragický kmen Escherichia coli O145:H28 s produkcí Shiga toxinu 2. Stejný kmen byl zjištěn i u matky a 7letého bratra pacienta, kteří byli asymptomatickými nosiči. Jedná se o první záchyt EHEC tohoto sérotypu jako etiologického agens HUS v České republice.
Keywords: aglutinace; Hemolytic-Uremic Syndrome; Humans; Child, Preschool; Enterohemorrhagic Escherichia coli; lidé; Diarrhea; feces; Shiga Toxin 2; enterohemoragická Escherichia coli; klinické laboratorní techniky; shiga toxin 2; Male; Feces; průjem; Agglutination; předškolní dítě; hemolyticko-uremický syndrom; mužské pohlaví; Clinical Laboratory Techniques