Klinické cvičenia z pohľadu študentov ošetrovateľstva - Frčová, Beáta; Zlúkyová, Kristína (Profese online, 2020)
Východiská: Klinické cvičenia študentov ošetrovateľstva predstavujú fundament kvalitnej prípravy na výkon povolania sestry. Zaujímali nás názory študentov na organizáciu a priebeh klinických cvičení, ako aj ich hodno-tenie úlohy mentora.Cieľ: analyzovať hodnotenie klinických cvičení z pohľadu študenta ošetrovateľstva a zistiť preferovaný učebný štýl študentov.Metodika: Aplikovaná bola metodika a dizajn prieskumnej štúdie s využitím dvoch dotazníkov. Prvým bol validizovaný a štandardizovaný Kolbov dotazník zisťovania učebných štýlov a druhým dotazník vlastnej kon-štrukcie zameraný na hodnoternie klinických cvičení. V oboch dotazníkoch bola na vajdrenie názorov použitá Likertova škála.Výsledky: Z prieskumu vyplynulo, že najpreferovanejším učebným štýlom u študentov prvého a druhého roč-níka bol aktívny štýl – akomodátor (75 %), v treťom ročníku asimilátor (32, 43 %). V rámci klinických cvičení študenti preferujú prístup zdravotníckych pracovníkov k nim a atmosféru na pracovisku pred materiálno-tech-nickým vybavením. U mentora si najviac vážia odborné vedomosti, zručnosti a skúsenosti.Závery: Výsledky prieskumu poukazujú na to, že klinické cvičenia majú pre študentov kľúčový význam v procese ich prípravy na povolanie sestry, pričom mentor je nepostrádateľnou osobou počas klinických cvičení.