Souběžné onemocnění štítné žlázy u pacientů operovaných pro primární hyperparatyreózu - Libánský, Petr; Adámek, Svatopluk; Broulík, Petr; Fialová, Martina; Šedý, Jiří; Tvrdoň, Jiří; Vaculová, Markéta; Lischke, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Onemocnění příštítné a štítné žlázy jsou jedna z nejčastějších endokrinních onemocnění, ale souběžné chirurgické řešení obou endokrinních systémů je stále předmětem diskuze. Metody: Retrospektivně jsme vyhodnotili 1574 pacientů operovaných pro primární hyperparatyreózu na III. chirurgické klinice 1. LF UK a FN Motol Praha, kteří měli popsán ultrazvuk štítné žlázy a příštítných tělísek. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin – bez operace štítné žlázy a s operací štítné žlázy. Výsledky: U 34 % pacientů s primární hyperparatyreózou byl proveden zákrok na štítné žláze. Ve skupině 2, kde byl proveden zákrok na štítné žláze, byl vyšší podíl popsaných abnormálních sonografických nálezů na štítné žláze (74 %), větší podíl bilaterální explorace krku (69 %) a delší doba hospitalizace (3,3 dne). Závěr: Pacient indikovaný k operaci pro onemocnění příštítných tělísek by měl být indikován i pro případný výkon na štítné žláze.
Keywords: Thyroid Diseases; nemoci štítné žlázy; primární hyperparatyreóza; paratyreoidektomie; retrospektivní studie; Humans; Hyperparathyroidism, Primary; Parathyroidectomy; komorbidita; lidé; Comorbidity; Retrospective Studies