Perfuzní CT mozku - možnosti optimalizace vyšetřovacího protokolu - Bejček, Jiří; Baxa, Jan; Ferda, Jiří (Česká radiologie, 2019)
Cíl: Analyzovat variabilitu intrakraniální cirkulace, navrhnout optimalizaci protokolu pro pacienty s ischemickou cévní mozkovou příhodou (CMP) a ověřit proveditelnost nového protokolu. Metodika: Retrospektivně byl zhodnocen testovací soubor 46 pacientů, u kterých bylo provedeno perfuzní CT vyšetření mozku při podezření na CMP a zároveň nebyla prokázána významná stenóza či okluze karotického a intrakraniálního řečiště. U těchto osob byla provedena analýza časového průběhu intrakra-niální cirkulace v tepenném a žilním systému. Na základě této analýzy byla navržena úprava délky a časování perfuzního CT vyšetření mozku pomocí testovacího bolusu kontrastní látky. Optimalizovaným protokolem (20 opakovaných skenů s délkou 1,5 s v rozsahu celého mozku) byly postupně vyšetřeny dvě skupiny pacientů, kdy byla použita odlišná hodnota napětí na rentgence (80 kV a 70 kV). U těchto pacientů byla provedena analýza kvality vyšetření a radiační zátěže pomocí standardních ukazatelů dávky CTDIvol a DLP. Výsledky: Pouze u jednoho pacienta bylo u optimalizovaného protokolu perfuzní CT vyšetření nehodnotitelné, u všech ostatních vyšetření bylo dosaženo optimální kvality zobrazení pro hodnocení. Bylo dosaženo snížení hodnot CTDIvol a DLP při perfuzním CT mozku u obou optimalizovaných protokolů. U testovacího souboru byla průměrná hodnota CTDIvol 130,37 mGy, průměrná hodnota DLP byla 2068,17 mGy?cm. U optimalizovaného protokolu byla průměrná hodnota CTDIvol 85,64 mGy a průměrná hodnota DLP 1326,44 mGy?cm, u optimalizovaného protokolu se sníženým napětím na 70 kV byla průměrná hodnota CTDIvol. 50,57 mGy a průměrná hodnota DLP 783,42 mGy?cm. Závěr: Optimalizace spuštění a redukce délky perfuzního CT mozku je možná na základě hodnot z testovacího bolusu kontrastní látky. Kombinací s nízkonapěťovým protokolem lze výrazně snížit radiační zátěž.