Využití 18F-FDG-PET/CT v detekci skryté spondylodiscitidy - Ferdová, Eva; Ferda, Jiří; Baxa, Jan; Přibáň, Vladimír (Česká radiologie, 2019)
Cíl: Zhodnotit podíl nálezů spondylodiscitídy při vyšetření PET/CT s podáním 18F-fluorodeoxyglukózy (18F-FDG-PET/CT) u nemocných s projevy bateriemi nebo sepse, kdy příčina byla neznámá. Metodika: U 100 po sobě následujících vyšetření 18F-FDG-PET/CT indikovaných z důvodu bakteriemie nebo sepse nejasné etiologie byla retrospektivně analyzována četnost nálezů spondylodiscitídy a její kombinace s dalšími místy postiženi a také koincidence s rizikovými faktory vzniku spondylodiscitidy. Výsledky: Bylo nalezeno celkem 16 případů, kdy byla přítomna alespoň jedna postižená etáž páteře spondylodiscitidou, jednalo se o 12 mužů, dvě ženy, průměrný věk v nemocných byl 69,1 (rozmezí 55-86 let). Mikrobiálním agens byl vjedenácti případech Staphylococcus aureus (7krát meticilin senzitivní, 4krát rezistentní), dále 3krát Klebsiella pneumoniae a po jednom případu Streptococcus faecium a jednou Escheríchia coli. Závěr: 18F-FDG-PET/CTje efektivní nástroj ve vyhledávání skrytých ložisek spondylodiscitídy u nemocných se sepsí nebo bakteriemií nejasného původu.