Možnosti fytofarmak při zvládání úzkostných poruch - Racková, Sylva; Vranová, Vilma (Praktické lékárenství, 2020)
Úzkostné poruchy patří mezi nejčastější duševní poruchy vůbec. K léčbě úzkosti se používají především anxiolytika a antidepresiva, velká pozornost se věnuje vývoji nových léčiv pokud možno bez nežádoucích účinků, jako je sedace, vyvolání závislosti, sexuální dysfunkce nebo změny hmotnosti. Lidé se odedávna pokouší zvládat úzkost a její somatické projevy pomocí rostlin, jediným registrovaným anxiolytikem rostlinného původu je extrakt z levandule, který zde blíže představujeme.
Keywords: Anti-Anxiety Agents; lidé; Lavandula; fytoterapie; oleje prchavé; anxiolytika; Humans; Anxiety Disorders; Oils, Volatile; úzkostné poruchy; Phytotherapy; hypnotika a sedativa; levandule; Hypnotics and Sedatives