Plnotučné kravské mléko a mléčný tuk v kojeneckých formulích – nové poznatky - Ježek, Pavel (Praktické lékárenství, 2020)
Zlatým standardem výživy kojenců je mateřské mléko. Pro děti, které z nejrůznějších důvodů nemohou být kojeny, jsou určeny kojenecké formule. Ve formulích založených na plnotučném kravském mléku jsou ve větší míře přirozeně obsaženy složky živočišných mléčných tuků. Mezi tyto složky patří globule mléčného tuku (MFG) a beta‑palmitát. Nové studie naznačují jejich možný pozitivní vliv na zdraví a vývoj dětí.
Keywords: fyziologie výživy kojenců; klinické zkoušky jako téma; Glycoproteins; mléko; Dietary Fats; Glycolipids; kojenec; dietní tuky; Infant; Infant Formula; glykolipidy; milk fat globule membrane; náhražky mateřského mléka; Infant Nutritional Physiological Phenomena; Clinical Trials as Topic; Palmitic Acids; Humans; Lipid Droplets; Milk; kyseliny palmitové; glykoproteiny; lipidová tělíska; lidé