Nová přímá perorální antikoagulancia -nové molekuly ve výzkumu - Zatloukalová, Anna (Praktické lékárenství, 2020)
V současné době nová přímá perorální antikoagulancia (DOAC) postupně nahrazují dosavadní historicky nejčastěji užívaný warfarin. Jedná se o dvě skupiny léčiv přímo inhibující faktor Xa (Xarelto, Eliquis, Lixiana) a trombin (Pradaxa). Nabízí mnohá pozitiva, která ocení i samotní pacienti. Jedná se zejména o odpadnutí nutnosti pravidelné monitorace, minimum lékových a potravinových interakcí či příznivý bezpečnostní profil. Nicméně jako jednu z nevýhod lze vnímat nepřítomnost antidota při předávkování. Své specifické antidotum - Idarucizumab - má v současné době pouze Pradaxa. Ostatní jsou ve vývoji, stejně tak jako nové molekuly samotných antikoagulancií.
Keywords: ciraparantag; klinické zkoušky jako téma; Humans; lidé; antikoagulancia; cyklické N-oxidy; benzamidy; Anticoagulants; azepiny; tromboembolie; Benzamides; inhibitory faktoru Xa; Clinical Trials as Topic; Cyclic N-Oxides; faktor Xa; Thromboembolism; andexanet; Antidotes; darexaban; Azepines; antidota; betrixaban; Factor Xa Inhibitors; otamixaban; Factor Xa